ŽULJEVI

Iako žuljevi retko uzrokuju ozbiljne probleme, ipak su razlog bola i iritacije kod pacijenata. Žulj je zona zadebljale kože kod koje se javi upala. Žuljevi su takođe označeni kao bolne hiperkeratotične papule koje nastaju kao odgovor na povećan pritisak koštanih prominencija stopala i prstiju.

Žuljevi na stopalima, iako retko ozbiljni, često uzrokuju bol i nelagodnost kod pacijenata. Žuljevi su posledica povećanog pritiska na određene tačke stopala i prstiju, što dovodi do zadebljanja kože i upale. Tesna i neudobna obuća, posebno ona s visokim potpeticama i šiljatim vrhovima, često je krivac za stvaranje žuljeva, jer izaziva trenje i pritisak na kosti i nerve stopala.

Što je pritisak na stopala dugotrajniji, to žulj postaje dublji i bolniji. Žulj u osnovi izgleda kao klin s vrhom okrenutim prema unutrašnjosti kože, vršeći konstantan pritisak na nerve prsta i uzrokujući nelagodnost. Oni se mogu pojaviti na različitim delovima stopala, uključujući tabane i pete. Osim boli, neki žuljevi mogu izazvati zapaljenje sluzne kesice i promene u zglobu palca.

Ključni korak u tretmanu žuljeva je uklanjanje uzroka, a to je često nepravilna ili neudobna obuća. Uklanjanje pritiska i trenja je od suštinskog značaja. Postoje i različite opcije za olakšanje žuljeva, uključujući upotrebu jastučića i flastera, razdvajanje prstiju, ortopedske uloške za ispravljanje mehanike stopala i smanjenje pritiska, te debridman, postupak kojim se uklanja keratinsko jezgro žulja i oblikuje koža kako bi se smanjilo trenje.

Za pacijente s dijabetesom ili drugim visokim rizikom, posebno je važno adekvatno brinuti se o žuljevima i sprečavati pojavu ulkusa, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija. U nekim slučajevima, hirurška intervencija može biti potrebna.

Kako nastaju zuljevi na stopalima

Žuljevi na stopalima nastaju kao odgovor na povećan pritisak i trenje na određenim delovima kože stopala. Ovde su glavni faktori koji doprinose nastanku žuljeva:

Pritisak i trenje: Kada stopalo dolazi u kontakt s površinom, kao što je obuća ili podloga, pritisak se ravnomerno raspoređuje. Međutim, ako postoji neravnoteža u pritisku ili trenju na određenim delovima stopala, to može izazvati iritaciju kože.

Neudobna i tesna obuća: Jedan od najčešćih uzroka žuljeva je nošenje obuće koja je neudobna, tesna ili ima nepravilne oblike. Visoke potpetice i cipele s uskim vrhovima često izazivaju pritisak na prednjem delu stopala, što može dovesti do stvaranja žuljeva.

Dugotrajno hodanje ili stajanje: Ako provodite dugo vreme na nogama, bez odgovarajućih pauza i podrške za stopala, možete izložiti svoje stopalo nepotrebnom pritisku i trenju, što može dovesti do žuljeva.

Abnormalna mehanika stopala: Neki ljudi imaju prirodne deformacije ili abnormalnosti u mehanici stopala koje mogu povećati pritisak na određenim tačkama stopala. Ovo može uključivati deformitete prstiju, visok luk stopala ili niski luk stopala.

Aktivnosti kao sport i trčanje: Sportisti i trkači često su izloženi povećanom trenju stopala, posebno ako nose neodgovarajuću obuću ili ako nepravilno koriste svoje stopalo tokom aktivnosti.

Dijabetes i drugi zdravstveni problemi: Osobe s dijabetesom imaju smanjenu osetljivost stopala i povećan rizik od raznih problema s kožom, uključujući žuljeve. Takođe, određeni zdravstveni problemi, poput periferne neuropatije, mogu uticati na osećajnost stopala.

Neravnomerno trenje obuće: Ako obuća nije pravilno postavljena ili ako imate stopala različite veličine, to može uzrokovati neravnomerno trenje na određenim mestima.

Kada se konstantno izlažete ovim faktorima, koža stopala može reagovati na stvaranje zaštite u vidu zadebljale kože, koja se naziva žulj. Žulj se formira kako bi štitio osetljive delove stopala od daljeg trenja. Međutim, ovi žuljevi mogu biti bolni i neugodni.

Vrhunski podolozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.
011 2430 754
+381 64 82 93 694
Коče Kapetana 35 BEOGRAD
Ponedeljak – Petak 10:00 – 18:00
Subota 10:00 – 15:00

Tretman za žuljeve na stopalima

Tretman za žuljeve na stopalima kod podologa može biti ključan za olakšanje nelagodnosti i sprečavanje komplikacija, posebno kod pacijenata s visokim rizikom poput dijabetičara. Evo kako izgleda tretman kod podologa:

Primarni cilj tretmana je izvršiti debridman, što podrazumeva pažljivo uklanjanje tvrdih delova žulja bez prisustva krvi. Ovaj postupak se izvodi kako bi se eliminisalo keratinsko jezgro žulja. Nakon što je uklonjeno keratinsko jezgro, koža se oblikuje kako bi se smanjilo trenje i izbegao ponovni nastanak žulja.

U centru za negu stopala: FootCenter Beograd,  luksuzni tretman stopala se sprovodi u strogo kontrolisanim higijenskim uslovima. Ovaj postupak obavlja lekar podologije, koristeći posebne instrumente i uređaje za negu stopala. Tokom tretmana, svi tragovi žuljeva, bradavica, kurijih očiju i drugih promena na stopalima pažljivo se uklanjaju bez prisustva krvi, što je posebno važno kako bi se sprečile infekcije. Osim toga, obrađuje se i kutikula nokta.

Nakon završenog tretmana, primenjuju se različita sredstva za negu i zaštitu stopala, prilagođena specifičnoj patologiji ili potrebama pacijenta. Ovo može uključivati kreme, masti ili druge preparate koji će pomoći u očuvanju zdravlja stopala.

Posebno je važno napomenuti da korišćenje debridmana može biti ključno za pacijente visokog rizika, kao što su dijabetičari. Ovaj postupak pomaže smanjenju pojave ulceracija (rana) na stopalima, čime se smanjuje potreba za hirurškom intervencijom i sprečavaju ozbiljne komplikacije.

Tretman žuljeva na stopalima kod podologa je sveobuhvatan i siguran pristup brizi o stopalima, čime se postiže olakšanje od bola i nelagodnosti, te se smanjuje rizik od ozbiljnih komplikacija kod pacijenata s posebnim potrebama.

Call Now Button