Urasli nokti

Svi nokti mogu biti zahvaćeni, ali najčešće su u pitanju palčevi na nogama i rukama. Urasli nokti nastaju kada se ivica ili vrh nokta utisne pod kožu i tu nastavlja svoj rast, često izazivajući infekciju. 

Dr. Miloš Stanojević – Gostovanje na RTS-u

Razlozi za urastanje noktiju?

Pogrešno sečenje noktiju često može da dovede do urastanja. Kod nepravilnog sečenja noktiju imamo jako zaobljene ivice koje dovode do toga da nokti ulaze u meko tkivo, nokti mogu urastati i kod prekratkog sečenje noktiju (do mesa), kao i kod sečenja u obliku slova V.

Nokti mogu da urastaju i prilikom nošenja tesne obuće, kao i obuće u kojoj noga ne može da „diše“. Kod obuće lošijeg kvaliteta noga se izuzetno znoji što može dovesti do nastanka gljivične infekcije koje su u U 90% slučajeva, razlog za urastanje nokta.

Da li je operacija jedino rešenje?

Operacija i hirurško uklanjanje nokta ne mora da bude rešenje za urasle nokte jer urastanje ima nekoliko stadijuma.

Pri nekom lakšem stadijumu radi se Tamponada nokta koja predstavlja plasiranje posebnog materijala od srebra ispod ivice nokta i blago odvajanje nokta od mekog tkiva u koje urasta.

Ovaj metod, nakon naših instrukcija, pacijenti mogu vršiti i kod kuće.

Da li kozmetički saloni mogu rešiti problem?

Kod lečenja uraslih noktiju jako je bitna njihova adekvatna obrada. Kod većeg urastanja kod pacijenata se javlja otok, bol i često je prisustvo gnoja, pa oni otežano hodaju. Pacijenti često odlaze kod pedikira koji zaseku taj nokat do pola, drugu polovinu ostave jer je pacijentu u tom trenutku dosta lakše, ali već nakon 10-15 dana ona druga polovina koja nije otklonjena urasta još više u meko tkivo i pravi još veći problem.

Zbog toga pacijentima savetujemo da se odmah jave doktoru podologu kako bi na vreme dobili neophodnu stručnu pomoć.

 Zakazivanje termina pregleda  064 82 93 694

Dr. Miloš Stanojević – Gostovanje na Happy TV

Kako lečiti urasle nokte?

Ukoliko je urastanje veliko onda se primenjuju različite metode za lečenje, jedna od tih metoda je Spikulektomija nokta koja predstavlja otklanjanje tog dela nokta koji je urastao u meko tkivo. Zatim se pacijentu daje propratna terapija, i na kraju kada se sve smiri prelazimo na procedure definitivnog lečenja urastanja noktiju.

Jedna od takvih procedura je i Arkada metod koji momentalno otklanja bol, a u roku od nekoliko meseci omogućava kompletno izrastanje nokta. Nokat posle tretmana ima prirodan izgled, na veliko oduševljenje pacijenta.

Arkada metod omogućava lečenje deformiteta uraslih noktiju uz pomoć posebnih kukica za ispravljanje nokatne ploče. Posle ispravljanja nokta arkada metodom, nanosi se poseban medicinski gel koji drži nokat pravo i ne dozvoljava mu da se vrati u prvobitni, nepravilan položaj. Medicinski gel i serum koji se koriste u tretmanu sadrže aktivne supstance, koje imaju antibakterijsko i antifugalno dejstvo, sprečavajući pojavu infekcije i obezbeđujući zdrav i pravilan rast noktiju.

Naglasili bi da je intervencija potpuno bezbolna, nema bola niti krvarenja, nema nikakvog sečenja tkiva. Pacijenti su potpuno funkcionalni odmah nakon intervencije i odmah mogu da obavljaju dnevne aktivnosti i nemaju potrebu za mirovanje kao nakon hirurške intervencije.

Sledeća metoda za lečenje uraslog nokta se naziva Uni Brace Sistem. Ona predstvalja postvljanje žice preko same nokatne ploče u delu u kome je najveće urastanje. Tu se fiksira i zategne tako da je pacijent i ne oseća. Ova procedura je takođe potpuno bezbolna i nema krvarenja.

Za sve vrste upita, besplatne konsultacije i zakazivanje termina pregleda možete nas kontaktirati na broj 064 82 93 694 ili putem Viber četa.

Hiljade zadovoljnih pacijenata dokaz su efikasnosti naših tretmana.

Uverite se zašto smo najbolji

FOOTCENTER Dr Miloš Stanojević

Call Now Button