GLJIVIČNA INFEKCIJA

Gljivična infekcija noktiju naziva se Onihomikoza. Onihomikoza je najčešća infekcija noktiju, a posebno oboljevaju nokti na nogama kod starijih osoba, gde može dostići prevalenciju od 40%

Često je pogrešno izvršena dijagnoza lekara i dermatologa koji su suočeni sa noktima pogođenim oniholizom, paronihijom, i drugim bolestima koje ovi znaci karakterišu. Prema etiologiji, različiti su predisponirajući faktori i kliničke karakteristike koje ukazuju na gljivičnu infekciju i postojanje gljivica. Gljivična infekcija se često meša sa psorijazom,oniholizom i kontaktnim dermatitisom pa je za definitivnu dijagnozu potrebna dermoskopija nokatne ploče, klinički pregled i mikološka analiza.

Gljivičnu infekciju uzrokuju dermatofiti od kojih su najčešći Trychophyton rubrum, Trychophyton interdigitale i Trychophytom mentagrophytes. Predisponirajući faktori koji dovode do gljivične infekcije su: genetika, starosna dob, dijabetes, oboljenja periferne cirkulacije, vlažna sredina, povreda nokatne ploče. Gljivična infekcija može se podeliti na: distalnu subungvalnu onihomikozu(DSO), bela površinska onihomikoza(WSO), proksimalna subungvalna onihomikoza(PSO). Svaka gljivična infekcija koja pripada nekom od ovih tipova ima svoje kliničke karakteristike i uzrokuje je različiti tip gljivice.

Tretman glivične infekcije noktiju zahteva redovnu redukciju nokta, kao i kontinuirano propisivanje antifungalnih proizvoda. Pošto ploča nokta može da zaštiti gljivice od izlaganja lekovima i proizvodima, uklanjanje gljivične infekcije noktiju može biti teško, zbog čega je redovna obrada nokta važna.

tretman

U Foot Clinic vrši se potpuno bezbolni tretman obrade i uklanjanja nokatne ploče bez prisustva krvi i oštećenja okolnog tkiva, a pacijent napušta kliniku vraćajući se dnevnim aktivnostima. Sama priprema nokatne ploče je veoma važna i predstavlja glavni preduslov uspeha tretmana. Oralni lekovi protiv gljivica nisu adekvatna opcija zbog njihove toksičnosti za jetru i bubrege.

Zato se u našoj klinici preporučuje korišćenje isključivo prirodnih, bioloških proizvoda među kojima se izdvaja Biodeur Pythie Nail. Mikrobioloski predator koji se hrani patogenim gljivicama i uspešno leči glivičnu infekciju noktiju.

U retkim slučajevima, gljivična infekcija može biti tako teška da zahteva hirurško uklanjanje nokta. Rana prevencija je ključna za brz oporavak nokta inficiranog gljivicama. Ne ustručavajte se kontaktirati svog podologa.

Bez tretmana, nokti mogu izgubiti boju, zadebljati se i deformisati, dok se infekcija može proširiti na nokat bliže podnožju prsta. U nekim slučajevima, nokat počinje da boli i infekcija se dalje širi, tako da je česta pojava i bakterija. Gljivice se mogu proširiti na okolnu kožu i druge delove tela, pa čak i na genitalije.

Vrhunski podolozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.
011 2430 754
+381 64 82 93 694
 Коče Kapetana 35 BEOGRAD
Ponedeljak – Petak 10:00 – 18:00
Subota 10:00 – 15:00

Hiljade zadovoljnih pacijenata dokaz su efikasnosti naših tretmana.

Uverite se zašto smo najbolji

FOOTCLINIC M&S Miloš Stanojević

Scroll to Top Call Now Button