GLJIVIČNA INFEKCIJA NOKTIJU

Gljivična infekcija noktiju naziva se Onihomikoza. Onihomikoza je najčešća infekcija noktiju, a posebno oboljevaju nokti na nogama kod starijih osoba, gde može dostići prevalenciju od 40%

Često je pogrešno izvršena dijagnoza lekara i dermatologa koji su suočeni sa noktima pogođenim oniholizom, paronihijom, i drugim bolestima koje ovi znaci karakterišu. Prema etiologiji, različiti su predisponirajući faktori i kliničke karakteristike koje ukazuju na gljivičnu infekciju i postojanje gljivica. Gljivična infekcija se često meša sa psorijazom,oniholizom i kontaktnim dermatitisom pa je za definitivnu dijagnozu potrebna dermoskopija nokatne ploče, klinički pregled i mikološka analiza.

Gljivičnu infekciju uzrokuju dermatofiti od kojih su najčešći Trychophyton rubrum, Trychophyton interdigitale i Trychophytom mentagrophytes. Predisponirajući faktori koji dovode do gljivične infekcije su: genetika, starosna dob, dijabetes, oboljenja periferne cirkulacije, vlažna sredina, povreda nokatne ploče. Gljivična infekcija može se podeliti na: distalnu subungvalnu onihomikozu(DSO), bela površinska onihomikoza(WSO), proksimalna subungvalna onihomikoza(PSO). Svaka gljivična infekcija koja pripada nekom od ovih tipova ima svoje kliničke karakteristike i uzrokuje je različiti tip gljivice.

Tretman glivične infekcije noktiju zahteva redovnu redukciju nokta, kao i kontinuirano propisivanje antifungalnih proizvoda. Pošto ploča nokta može da zaštiti gljivice od izlaganja lekovima i proizvodima, uklanjanje gljivične infekcije noktiju može biti teško, zbog čega je redovna obrada nokta važna.

Tretman gljivične infekcije noktiju

U Foot Centru vrši se potpuno bezbolni tretman obrade i uklanjanja nokatne ploče bez prisustva krvi i oštećenja okolnog tkiva, a pacijent napušta kliniku vraćajući se dnevnim aktivnostima. Sama priprema nokatne ploče je veoma važna i predstavlja glavni preduslov uspeha tretmana. Oralni lekovi protiv gljivica nisu adekvatna opcija zbog njihove toksičnosti za jetru i bubrege.

Zato se u našoj klinici preporučuje korišćenje isključivo prirodnih, bioloških proizvoda među kojima se izdvaja Biodeur Pythie Nail. Mikrobioloski predator koji se hrani patogenim gljivicama i uspešno leči glivičnu infekciju noktiju.

U retkim slučajevima, gljivična infekcija može biti tako teška da zahteva hirurško uklanjanje nokta. Rana prevencija je ključna za brz oporavak nokta inficiranog gljivicama. Ne ustručavajte se kontaktirati svog podologa.

Bez tretmana, nokti mogu izgubiti boju, zadebljati se i deformisati, dok se infekcija može proširiti na nokat bliže podnožju prsta. U nekim slučajevima, nokat počinje da boli i infekcija se dalje širi, tako da je česta pojava i bakterija. Gljivice se mogu proširiti na okolnu kožu i druge delove tela, pa čak i na genitalije.

 Koji su najčešći razlozi nastanka gljivične infekcije noktiju, da li to ima veze sa padom imuniteta i da li nedostatak određenih vitamina utiče na njihovu pojavu?

Gljivične infekcije noktiju, poznate i kao „onihomikoza“, su veoma česte. Javljaju se čak kod 14% opšte populacije. Gljivične infekcije noktiju na nogama su češće od gljivičnih infekcija noktiju na rukama.

Najčešći razlog nastanka gljivične infekcije je povreda nokatne ploče kada male pukotine na noktu ili okolnoj koži mogu dozvoliti da ovi mikroorganizmi prodru u vaš nokat i izazovu infekciju.
Svako može dobiti gljivičnu infekciju noktiju a pad imuniteta je pored povrede nokta jos jedan od ključnih faktora. Nedostatak vitamina, naročito vitamina E,takodje utiče na nastanak gljivične infekcije. Tada dolazi do pucanja pa čak i odizanja noktiju od podloge što predstavlja odlično ulazno mesto i podlogu za razmnozavanje gljiva.

Na koje stvari kod gljivičnih infekcija noktiju treba posebno obratiti pažnju? 

Svaka promena na nokatnoj ploci ne znaci da je u pitanju gljivicna infekcija
Promena boje, odizanje nokatne ploce od podloge, zadebljanje, krtost, lomljivost i neprijatan miris su alarm za javljanje lekaru podologu. 

 Da li su gljivične infekcije možda povezane sa obolenjem drugih organa?

Gljivična infekcija je svakako povezana i sa oboljenjem drugih organa. 
Bolesti i oštećenje kože mogu dovesti do nastanka gljivične infekcije noktiju zatim dijabetes, oboljenje krvnih sudova(arterija i vena) , kompromitovan imunutet zbog maligniteta, deformitet samog stopala.

Koliko dugo traje lečenje i šta ono podrazumeva?

Lecenje gljivicne infekcije je izuzetno zahtevno i traje od 9-12 meseci a kod nekih osoba i duze.
Ono podrazumeva mehanicku obradu noktiju pre svega a u zavisnosti od stepena zahvacenosti nokta i tezine infekcije moze se koristiti laserska terapija,upotreba Biodeur Pythie Nail preparata, Arkada seruma itd.

Koje su cene tretmana i od čega zavise? 

Cene tretmana zavise od stanja i veličine nokatnih ploča koje su zahvaćene.
Trenutna cena mehaničke abrazije kreće se od 2400-6000 dinara. 
Laserski tretman je 10 200 dinara. 
Cene preparata su od 4500-7200 dinara. 
Call Now Button