Onihogrifosa

Onihogrifoza predstavlja zadebljanje nokatne ploče, gubitkom normalne transparentnosti. Kod Onihogrifoze, ploča nokta je difuzno zadebljana, posebno u distalnom delu, a pacijenti navode da je sečenje noktiju izuzetno teško.

Stečeno zadebljanje nokatne ploče obično uključuje nokte na nogama, dok je urođeno zadebljanje nokatne ploče izuzetno redak, autosomno dominantan poremećaj kože zbog mutacija u jednom od pet keratinskih gena, uključujući K6a, K6b, K6c, K16 ili K17 koji proizvodi difuzno zadebljanje noktiju – uključujući sve nokte.

Neki od uzroka ove bolesti su ponavljajuće oštećenje nokta ili nedovoljan dotok krvi u rukama i nogama. Kako nokti rastu i debljaju, teže je održavati ih i razvija se gjivična infekcija. Dijagnostikuje se stanje pacijenta, a u međuvremenu tretman uključuje upotrebu prilagođenih cipela i uklanjanje noktiju koji su teško zahvaćeni, a u cilju rešavanja gljivične infekcije. Ostali uzroci onihogrifoze su: trauma, kao što su povrede tupim predmetom, koje mogu izazvati oštećenja matriksa, kao i periferne vaskularne bolesti, psorijaza, sifilis, gljivična infekcija.

Onihogrifoza opisuje nokat koji je sličan kandži, a neki autori navode da liči na rogove ovna. Matriks proizvodi nokatnu ploču koja raste u debljinu, a ne u dužinu, sa stranom koja raste brže od druge: ploča nokta je deblja, žuto smeđe boje i izobličena, nalik na ljusku kamena.

Vrhunski podolozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.
011 2430 754
+381 64 82 93 694
Коče Kapetana 35 BEOGRAD
Ponedeljak – Petak 10:00 – 18:00
Subota 10:00 – 15:00

Call Now Button