Šta je to gljivična infekcija?

Gljivična infekcija noktiju ili Onihomikoza je najčešća infekcija noktiju, a posebno obolevaju nokti na nogama kod starijih osoba. Gljivična infekcija se često meša sa psorijazom, oniholizom i kontaktnim dermatitisom pa je za definitivnu dijagnozu potrebna dermoskopija nokatne ploče, klinički pregled i mikološka analiza.

Dr. Miloš Stanojević – Gostovanje na Happy TV

Kako prepoznati gljivičnu infekciju?

U početku je teško uočiti gljivičnu infekciju golim okom, a glavni simptomi su zadebljanje nokatne ploče, nokti postaju krti i lomljivi, gubi se prirodna boja i nokat dobija žutu boju, a u nekim slučajevima braon pa čak i crnu, javlja se neprijatni miris, a usred svega toga može doći i do podizanja nokatne ploče od podloge.

Kako bi se postavila prava dijagnoza potrebno je obratiti se lekaru podologu, koji je specijalizovan za oboljenja noktiju i stopala.

Kako se leči gljivična infekcija?

Gljivična infekcija je jako uporna, često se ponovo vraća i teško se leči jer nokti sporo rastu (samo 3mm mesečno na rukama, 1mm na nogama), ali se i pacijenti često leče neadekvatnim terapijama. Komercijalni preparati kojima se pacijenti najčešće leče često su neefikasni jer su gljive stvorile rezistenciju, odnosno postale su otporne na te preparate.

Tretman glivične infekcije noktiju zahteva redovnu redukciju nokta, kao i kontinuirano propisivanje antifungalnih proizvoda. Pošto ploča nokta može da zaštiti gljivice od izlaganja lekovima i proizvodima, lečenje gljivične infekcije noktiju može biti teško, zbog čega je redovna obrada nokta važna.

Dr. Miloš Stanojević – Gostovanje na Happy TV

Foot Center – Dr. Miloš Stanojević se vrši potpuno bezbolni tretman obrade i uklanjanja nokatne ploče bez prisustva krvi i oštećenja okolnog tkiva, a pacijent napušta kliniku vraćajući se dnevnim aktivnostima. Sama priprema nokatne ploče je veoma važna i predstavlja glavni preduslov uspeha u lečenju.

Rana prevencija je ključna za brz oporavak nokta inficiranog gljivicama. Ne ustručavajte se kontaktirati našeg lekara specijalistu za stopala jer se gljivice mogu proširiti na okolnu kožu i druge delove tela, pa čak i na genitalije.

Za besplatne konsultacije možete nas kontaktirati na broj 064 82 93 694

Pacijenti moraju biti uporni sa lečenjem, jer se vizuelno poboljšanje vidi tek posle 5 do 6 meseci, a čiste i zdrave nokte možete očekivati nakon 9 do 12 meseci, ukoliko slušate naše savete i pridržavate se uputstva.

Lečenje gljivične infekcije preparatom Biodeur Pythie Nail

Oralni lekovi protiv gljivica nisu adekvatna opcija zbog njihove toksičnosti za jetru i bubrege. U našoj klinici koristimo preparat Biodeur Pythie Nail koji je u stvari gljiva predator i koja se hrani patogenim gljivama. Gljiva predator se nastanjuje u noktu i razmnožava dok ima šta da jede, a kada joj nestane hrane ona umire dok vama ostaju čisti i zdravi nokti. Pored toga ova gljiva vrši i stimulaciju rasta nokatne ploče i oporavak nokta.

Preparat je potpuno prirodan nema nikakvih nuspojava ni kontra indikacija, mogu ga koristiti deca i trudnice.

Ono što bi napomenuli je da preparat ne kupujete sami već da se prethodno obratite našem lekaru podologu kako bi se postavila prava dijagnoza i tek nakon toga prešli na adekvatno lečenje koje će dati rezultate.

Lasersko lečenje gljivične infekcije?

Gljivice se mogu lečiti i laserom. Laserski zraci prolaze do ležišta nokta, odnosno do žarišta infekcije i tu ubijaju patogene gljive.

Dr. Miloš Stanojević – Gostovanje na RTS

Hiljade zadovoljnih pacijenata dokaz su efikasnosti naših tretmana.

Uverite se zašto smo najbolji

FOOTCENTER M&S Dr Miloš Stanojević

Call Now Button