DIJABETESNO STOPALO

Dijabetes je bolest u kojoj telo ne može da proizvodi ili efikasno koristi hormon koji je zadužen za regulacija nivoa šećera u krvi.

Postoje Dijabetes 1 i Dijabetes 2 tip bolesti. Produženi periodi nisokog nivoa šećera u krvi mogu izazvati oštećenje na mnogim delovima tela, uključujući i stopala, a česte promene su urasli nokti i oštećenje kože stopala. Dva glavna problema koja se javljaju kod ljudi sa dijabetesom su Dijabetesna neuropatija i Dijabetesno stopalo.

Osobe koje pate od dijabetesa moraju redovno posećivati profesionalca u cilju adekvatne nege kože i noktiju. Kod dijabetesa postoji povećani rizik od nastanka problema sa stopalima(koža i nokti) i donjim ekstremitetima, kao i povećan rizik od komplikacija. Stanja povezana sa dijabetesom su neuropatija (gubitak osećaja u stopalu), poremećaji perifernih arterija (gubitak protoka krvi) i smanjeni imuni odgovor.

physiotherapy, foot massage, massage

Kao rezultat, osobe koje boluju od dijabetesa mogu razviti potencijalno ozbiljne probleme sa stopalima, naročito sa kožom i noktima. Zbog povećanog rizika, svako ko pati od dijabetesa mora ići na redovne preglede stopala.

Vaš podolog će ispitati i pratiti stanje Vaših stopala vaskularnim (pregledom krvnih sudova), neurološkim (pregledom nerava), dermatološkim (ispitivanje kože i noktiju stopala), i biomehaničkim (ispitivanje kretanja i hoda) pregledom. Adekvatnom obradom noktiju i stopala u strogo kontrolisanim higijenskim uslovima ukloniće se svaka promena i sprečiti nastanak komplikacija, kao i pojava ulceracija.

tretman

Izbegavajte hodanje kako biste sprečili nastanak bola i čireva. Ovo je korisno za sve oblike dijabetesnih problema nogu, jer pritisak od šetnje može pogoršati infekciju i širenje čira, kao i dovesti do pucanja kože na petama. Za ljude koji imaju prekomernu težinu, dodatni pritisak može biti uzrok konstantnih bolova u stopalima, a takodje se provocira urastanje nokatne ploče u meko tkivo.

Vaš podolog, u cilju adekvatne nege kože, noktiju i stopala, može Vam preporučiti da nosite određene predmete kako biste zaštitili stopala:

  •  dijabetičarske cipele
  •  kompresioni zavoj
  •  uloške za obuću

Podolozi mogu tretirati dijabetičke noge debridmanom, uklanjanjem mrtve kože, stranih predmeta ili infekcija koji su mogući izazivači čira (ulceracija), uraslih noktiju i pucanje peta.

Infekcija je ozbiljna komplikacija čira na stopalu i zahteva hitno lečenje. Nisu sve infekcije tretirane na isti način. Tkiva koja okružuje čir mogu biti poslata u laboratoriju, kako bi se odredilo koji će antibiotik pomoći. Ako vaš doktor sumnja na ozbiljnu infekciju, može zahtevati rentgenski snimak kostiju.

Ukoliko se javlja problem uraslog nokta, rade se razne procedure njegovog saniranja kako bi se sprečila pojava nekroze i gangrene.

Svim navedenim procedurama postiže se adekvatna nega kože, noktiju i stopala kod pacijenata sa dijabetesom.

Vrhunski podolozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.
011 2430 754
+381 64 82 93 694
Коče Kapetana 35 BEOGRAD
Ponedeljak – Petak 10:00 – 18:00
Subota 10:00 – 15:00

Call Now Button