ZA ZDRAVE NOKTE VAŠEG DETETA

Nokti Vašeg deteta mogu Vam dati mnogo informacija oko njihovog zdravlja. Promena u formi i boji noktiju može biti rezultat fungalne ili kandidijalne infekcije, a rupice na noktu mogu biti znak psorijaze. Čak i šta dete jede ili ne jede, deluje na zdravlje noktiju. Zdrava, balansirana ishrana može sprečiti pojavu problema , čak i pucanje noktiju.

Zdrava ishrana. Zdravi nokti.

Da bi sprečili nedostatke u ishrani koji mogu da uzrokuju pucanje, ishrana Vašeg deteta treba da uključuje raznovrsnu hranu, uključujući voće, povrće, žitarice, proteine i mlečne proizvode. Optimizujte unos namirnica za zdrave nokte, preko kalcijuma, i hranu bogatu antioksidansima, morsku hranu, borovnice, trešnje, zeleno listasto povrće, hleb od punog zrna i badem.

Biotin: Nutritient Biotin, je deo B kompleksa i pomaže konverziju hrane u energiju. Studije pokazuju da suplementacija Biotinom pomaže u poboljšanju sindroma listastih noktiju. Deca imaju potrebe od 8 do 20 mikrograma Biotina dnevno, a tinejdžeri 20 mikrograma. Izvori Biotina su kuvana jaja, avokado, losos i dzigerica.

Dobar unos gvožđa.Deca su rizična grupa sa slabim unosom gvožđa. Anemija zbog deficita gvožđa deluje na zdravlje noktiju, pa se javlja stanje koje se zove koilonihija. Kod ovog stanja nokti su tanki i kašikasti. Deca imaju dnevne potrebe od 7 do 10 mg gvožđa.

Proteini, obavezno.
Nokti su uzgradjeni od keratina, koji je tip proteina. Nedovoljan unos proteina u ishranu može dovesti da nokti Vašeg deteta pucaju i listaju se. Deca imaju dnevne potrebe od 19 do 34 grama proteina. Izvori proteina su piletina, riba, mahunarke, povrće i žitarice celog zrna.

Call Now Button