VIRUSNE BRADAVICE NA NOGAMA

Danas ćete putem medija ili putem brojnih zdravstvenih časopisa naići na brojne tekstove vezane za HPV virus ( humani papilloma virus ). Medicina je dokazala da je upravo taj virus odgovoran za brojna oboljenja I infekcije u ljudskom organizmu. Međutim, kada govorimo o tom virusu, veoma je značajno napomenuti da postoji stotine tipova tog virusa. Zašto smo ga uopšte sada odmah na samom početku pomenuli? Razlog je u tome što nekoliko tipova upravo HPV virusa uzrokuje virusne bradavice na stopalima. Druge vrste HPV-a uzrokuju bradavice na drugim delovima vaše kože ili sluznicama. Kada je u pitanju HPV, onda je bitno napomenuti da tu imunološki sistem igra veoma važnu ulogu u njegovom prenosu I da je kontakt s virusom različit od osobe do osobe, gde čak I članovi porodice drugačije reaguju na kontakt s virusom. 

Dakle, imunološki sistem svake osobe je jako važan I drugačije reaguje. Sojevi HPV-a koji izazivaju bradavice na stopalima nisu jako zarazni, virus se ne prenosi lako kontaktom. Virus obitava najviše u vlažnim I toplim sredinama, što znači da su za njegov prenos bazeni I saune jako pogodne sredine. Koža koja se slabije održava I puna je pukotina I suvoće, idealna je da upravo na tim mestima virus pronađe svoj put I razvije infekciju. Recimo I osobe koje imaju slabiju cirkulaciju, koja se često manifestuje kroz hladna stopala, takođe su podložne pomenutoj infekciji, a tu bi trebalo staviti naglasak na dijabetičare. Pored toga, pažnju treba da obrate sve osobe koje imaju ugrožen tj.oslabljen imunološki sistem. Deca su recimo uzrast koji je najviše pogođen infekciji bradavicama. Posebno naglašavamo da je infekcija bradavicama kod njih veoma zarazna I veoma je teško iskoreniti. Kako ih prepoznati I koji simptomi ih prate? 

Obično su to male, mesnate lezije zrnastog rasta na stopalima. Zadebljana koža, koja dosta nalikuje na žulj, gde je unutar kože izraslina bradavice. Prilikom hoda ili stajanja može se osetiti bol. Većina bradavica na stopalima nisu veći zdravstveni problem, ali stvaraju neugodu I bol. Naravno, pored toga, kao I kod svih drugih promena na stopalima I noktima, daju negativan estetski utisak. I kod dece I kod odraslih, lečenje virusnih bradavica je jednako. Primenjuju se različiti tretmani. Čak I prirodni. Terapija salicilnom kiselinom, koje ukoliko ne daju željeni efekat, lekar vam može preporučiti I primenu jačih kiselina. 

Tu su danas I imunološke terapije. Kao što smo u tekstu I napomenuli u suštini mnogo toga zavisi od samog imunološkog sistema. Ta terapija podrazumeva korišćenje lekova koji imaju za cilj podupreti Vaš imunološki sistem da se bori protiv virusnih bradavica.  U tretmanu lečenja virusnih bradavica postoji I hirurški tretman, gde se bradavica uklanja rezanjem, ali taj tretman može biti I bolan. Bolni mogu biti I laserski tretmani uklanjanja, a mana tih tretmana je što mogu da ostave I ožiljke na mestima sa kojih se uklone bradavice. Postoje I oni koji se plaše lekara I ovakvih tretmana, pa pokušavaju taj problem rešiti na prirodan način. Dobre rezultate pokazali su tretmani jabukovim sirćetom, ricinusovim uljem, aloa verom I slično. Šta bi bio zaključak svega? Izbegavanje vlažnih I toplih sredina, kao što su bazeni I saune, što je posebno aktualno kod sportista, međutim, onaj glavni ključ rešavanja problema je svakako jačanje imunološkog sistema, jer je on polazna tačka širenja infekcije, ukoliko je oslabljen. I kao kod svih infekcija na nogama, jako je važno održavanje stopala. Tretman antifugalnim kremama I naravno pored higijene, obratiti pažnju na čarape I obuću. Izbegavanje da se hoda bos po površinama kojima se kreće mnogo ljudi, kao što su saune I bazeni. Ali, ne zaboravite, jačajte svoj imunološki sistem, jer on je taj koji može sam da se izbori protiv infekcije.

 

Call Now Button