Tretman oboljenja stopala

Bradavice na stopalima

Jedan od glavnih problema na stopalima su bradavice. Bradavice se javljaju i na mnogim drugim delovima tela, ali nisu ni upola iritantne koliko su to baš na stopalima. Bradavica je virusna infekcija površinskih slojeva kože stopala, slična bradavicama koje se javljaju na rukama ili kolenima. Bradavice na stopalima mogu biti različite veličine, broja i mogu se pojaviti bilo gde na stopalu. Obično su dobro definisane i imaju male crne tačke na površini. Te crne tačke na bradavicama su zapravo krvni sudovi napukli od samog pritiska bradavice.

Bradavice na stopalima mogu, ali ne moraju nužno biti bolne. U ranim fazama, bradavice na stopalima neretko liče na kurije oko i samim tim ih je jako teško razlikovati. U ovoj fazi, bradavica na stopalu izgleda kao mala, bezbojna mrlja na koži. Bradavice na stopalima se takođe neretko umnožavaju, pri čemu nastaje klaster ili grupa sastavljena od mnoštva sitnih bradavica. Ove grupacije bradavica nazivamo Mozaične bradavice.

Iako su suštinski bezopasne, bradavice na stopalima su često pod pritiskom usled hoda ili stajanja, pa su često jako bolne u koliko se ne tretiraju.

Glavni uzrok bradavica na stopalima je HPV (Human Papilloma Virus). Ove bradavice se prenose direktnim kontaktom između osoba. Ovaj virus se razmnožava u vlažnim okruženjima, kao što su javne prostorije za tuširanje, bazeni i podovi u svlačionicama.  

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo prouzrokuju različite gljivice koje pripadaju grupi dermatofita. Ove gljivice se razvijaju, kao i bradavice u zatvorenoj, vlažnoj sredini(svlačionicama, javnim bazenima, tuševima, kupatilima i banjama, novoj i staroj obući). Hrane se keratinom, proteinom koji se nalazi u kosi, noktima i koži. Retko, ateltsko stopalo prouzrokuju nedermatofiti kao što je Candida. Atlestko stopalo može biti zarazno. Može se širiti direktnim kontaktom sa inficiranog mesta ili preko čestica kože koja je ostala na peškiru,obući ili na podu. Hodanje bosim stopalima povećava rizik da dobijete atletsko stopalo.

Najlakša forma se manifestuje upornim trenjem na tabanima ili izmedju prstiju, obično četvrtog i petog prsta. Kako napreduje gljivična infekcija, koža postaje mekana, upaljena i počinje da se ljušti. Kod ulcerativnog atletskog stopala, ljuštenje kože se pogoršava i razvijaju se velike pukotine na koži pa se lako nadoveže bakterijska infekcija koja može dovesti do pojave neprijatnog mirisa. Infekcija čak može i da se prenosi na druge delove putem trenja ili preko garderobe.Treći tip je „mokasinsko stopalo“, kada se javlja izraženo crvenilo na donjem segmentu stopala u obliku mokasina. Četvrti tip je infalmatorni ili vezikularni, kada se javjaju serije ispupčenja i brazdi na donjem delu stopala, tipično u metatarzalnom regionu. Svrab je intenzivan i javlja se manje perutanje kože.

Ovaj tip gljivične infekcije može da traje godinama, a može i da iščezne spontano.Tretman gljivične infekcije je jako zahtevan jer je sama gljivica jako uporna a recidivi su česti. Često je prisutan i neprijatan miris stopala tako da se pacijent oseća jako neugodno. .

Jednostavan pravi tretman je nošenje cipela sa otvorenim prstima, kada je moguće. Menjanje cipela i čarapa tokom dana, kao i upotreba adekvatnog pudera na stopalima i izmedju prstiju takođe pomaže da se apsorbuje vlaga i spreči pojava neprijatnog mirisa. Što više izlaganja suncu i vazduhu, to je problem lakše rešiv. Ali ipak, ovo su samo mere koje pomažu, a ne leče infekciju . Za lečenje atletskog stopala potreban je seobuhvatni pristup i pravilno sprovođenje terapije do krajneg izlečenja.

Upotrebom proverenih i dokazanih proizvoda za  ateltsko stopalo konačno možemo da iskorenimo infekciju zauvek.

Organski proizvod Biodeur 3x1g, pogodan za negu noktiju i kože na stopalima sklonim gljivičnoj infekciji, neprijatnom mirisu i znojenju stopala, kao i za nokte na stopalima.

Noge se ne suše nakon kupanja, već bi trebalo da se prirodno osuše. U slučaju ponovljene primene ili rutinske prevencije, možete koristiti i Biodeur 1x1g.

Alternativa je sertifikovani organski proizvod Smart Fungus Pythie Biodeur.

Dijabetesno stopalo

Dijabetes je bolest u kojoj telo ne može da proizvodi ili efikasno koristi hormon insulin. Postoje Dijabetes 1 i Dijabetes 2 tipovi ove bolesti. Produženi periodi visokog nivoa šećera u krvi mogu izazvati oštećenje na mnogim delovima tela, uključujući i stopala a česte promene su urasli nokti i oštećenje kože stopala. Dva glavna problema koja se javljaju kod ljudi sa dijabetesom su Dijabetesna neuropatija i Dijabetesno stopalo. Osobe koje pate od dijabetesa moraju redovno posećivati profesionalca u cilju adekvatne nege kože i noktiju. Kod dijabetesa postoji povećani rizik od nastanka problema sa stopalima(koža i nokti) i donjim ekstremitetima kao i povećan rizik od komplikacija. Stanja povezana sa dijabetesom su neuropatija (gubitak osećaja u stopalu), poremećaji perifernih arterija (gubitak protoka krvi) i smanjeni imuni odgovor.

Kao rezultat, osobe koje boluju od dijabetesa mogu razviti potencijalno ozbiljne probleme sa stopalima naročito sa kožom i noktima. Zbog povećanog rizika, svako ko pati od dijabetesa stopala mora ići na redovne preglede.

Vaš specijalista za stopala će ispitati i pratiti stanje Vaših stopala vaskularnim (pregledom krvnih sudova), neurološkim (pregledom nerava), dermatološkim (ispitivanje kože i noktiju stopala), i biomehaničkim (ispitivanje kretanja i hoda) pregledom. Adekvatnim tretmanom noktiju i stopala, u strogo kontrolisanim higijenskim uslovima, ukloniće se svaka promena i sprečiti nastanak komplikacija i pojava ulceracija.

Izbegavajte hodanje kako biste sprečili nastanak bola i čireva. Ovo je korisno za sve oblike dijabetesnih problema nogu jer pritisak od šetnje može pogoršati infekciju i širenje čira, kao i pucanje kože na petama. Za ljude koji imaju prekomernu težinu, dodatni pritisak može biti uzrok konstantnih bolova u stopalima, a takodje se provocira urastanje nokatne ploče u meko tkivo.

Vaš lekar,u cilju adekvatne nege kože, noktiju i stopala može Vam preporučiti da nosite određene predmete kako biste zaštitili stopala:

  • dijabetičarske cipele
  • kompresioni zavoj
  • uloške za obuću

Lekari mogu tretirati dijabetičke noge debridmanom, uklanjanjem mrtve kože, stranih predmeta ili infekcija koji su mogući izazivači čira (ulceracija),uraslih noktiju i pucanje peta.

Infekcija je ozbiljna komplikacija čira na stopalu i zahteva hitno lečenje. Nisu sve infekcije tretirane na isti način. Tkiva koja okružuje čir mogu biti poslata u laboratoriju kako bi se odredilo koji će antibiotik pomoći. Ako vaš doktor sumnja na ozbiljnu infekciju, može zahtevati rendgenski snimak kostiju.

Ukoliko se javlja problem uraslog nokta, rade se razne procedure njegovog saniranja kako bi se sprečila pojava nekroze i gangrene.Svim navedenim procedurama postiže se adekvatna nega kože, noktiju i stopala kod pacijenata sa dijabetesom.

Call Now Button