Tretman bolesnih noktiju na nogama

Bakterijska infekcija noktiju

Nokti su izgradjeni od čvrstih, keratinizovanih ćelija koje se postepeno obnavljaju i mogu biti pogođene određenim zdravstvenim problemima. Najčešći znak ovog problema je promena boje noktiju.

Zelena boja nokta najčešće nastaje usled postojanja pigmenta piocianina ili pioverdina proizvedenog od strane bakterije Pseudomonas aeruginoza. Pseudomonas je poznati stanovnik rana na koži i drugih mesta na telu koji može uzrokovati i smrtonosne infekcije. Zeleni nokti sami po sebi ne predstavljaju bolest već prezentaciju noktiju koji su već zahvaćeni oniholizom ili paronihijom.

Paronihija je termin koji predstavlja zapaljenje mekog tkiva oko proksimalnog dela nokta i karakteriše se bolom, otokom, eritemom i abnormalnošću hoda. Paronihija može biti akutna i hronična, često sa nedostatkom dela kutikule. Akutna paronihija zahvata samo jedan nokat i praćena je mikrotraumom i bakterijskom infekcijom. Najčešći izazivači su Staphylococcus aureus i Streptococcus epidermidis.

Ranim tretmanom toplim oblogama i kombinacijom raznih krema i antibiotika možemo zaustaviti progresiju paronihije i bakterijske infekcije nokta, kao i nastanak apscesa. Kada je već došlo do stvaranja apscesa, bakterijska infekcija nokta je napredovala i javlja se povišena temperatura, jak bol usled pritiska na purulentnu(gnojavu) masu, limfadenitis i otok okolnih žlezda.

Kod postojanja paronihije i zelene boje nokta, nastale usled urastanja i bakterijske infekcije, neophodno je prvo sanirati inflamaciju ili bakterijsku infekciju antibioticima i tamponadom, pa tek onda preći na tretman bolesnog nokta Arkada metodom, kao i upotrebom Arkada seruma.

Gljivična infekcija noktiju na nogama

Potencialni problem kojim Vaša stopala mogu podleći su gljivične infekcije noktiju na nogama.  Ali, mi imamo rešenje i za ovaj problem. Naime P.O. Biotretman dokazano odstranjuje gljivične infekcije nastale na noktima na nogama. To čini oslabljivanjem aktivnosti patološke gljivice i pojačavanjem lokalnog imuniteta. Zato što telo stimuliše imune mehanizme protiv gljivične infekcije, ne samo da se infekcija izleči , nego se i više ne ponavlja.

Biotretman gljivica na noktima stopala je baziran na mikrobiološkim karakteristikama Pythium Oligandrum-a da suprimira aktivnost patoloških gljivičnih infekcija kao što su Trichophyton rubrum, Scopulariopsis brevicaulis, Candida albicans etc.

Pythium Ologandrum ima mikro-parazitska svojstva, koje manifestuje kroz penetraciju u patološke gljivice na noktima stopala, hraneći se njihovim nutritijentima.Zbog toga patološke gljivice prestaju da se množe i infekcija se suzbija. Time što su oslabljene parazitske gljivice, Pythium Oligandrum omogućava našem organizmu da aktivira svoje sopstvene imunološke mehanizme i da preko eksfolijacije keratina kože i noktiju postepeno odstrani ostatke gljivične infekcije noktiju na nogama.

Istovremeno, higroskopska supstanca u sastavu B.A.R.D proizovoda, potpomaže smanjenju znojenja stopala, te samim tim održava kožu i nokte na stopalima suvim. Suva koža je neophodna da bi se infekcija lako i efektivno odstranila, jer kao i bradavice na stopalima, gljivične infekcije noktiju na nogama održane su u vlažnim uslovima.

Da bi olakšao i ubrzao rezultate, uz P.O biotretman, podolog,  Miloš Stanojević, primenjuje poseban tip suvog medicinskog pedikira da bi pripremio nokte i kožu na stopalima za potreban tretman. Sa jedne strane ta priprema omogućava bolju apsorpciju i penetraciju biotretmana, a sa druge strane bolju funkcionalnost stopala i noktiju na nogama.
Po potrebi, tretman se dopunjava i vršenjem laserske terapije. Iako pun tretman lečenja gljivične infekcije noktiju na nogama mora trajati između 9 i 12 meseci, prvi rezultati postaju vidljivi već nakon tri meseca.

 

Urasli nokti

Urasli nokti su stanje koje zahvata 15% svetske populacije: muškarci, žene, tinejdžeri i deca, najčešće uzrasta od 15-40 godine života. Svi nokti mogu biti zahvaćeni, ali najčešće su u pitanju palčevi na nogama i rukama.

Urasli nokti nastaju kada se ivica ili vrh nokta utisne pod kožu i tu nastavlja svoj rast, često izazivajući infekciju. Urasli nokti su često jako bolni. Prvi simptom pojave uraslih noktiju je otok, senzitivnog okolnog tkiva. Ukoliko se urastanje ne leči, stanje se pogoršava, razvija se bakterijska infekcija, a intenzitet bola raste. Kod naprednih stadijuma, upaljeno tkivo granulira i prekriva nokat. Bolest uraslog nokta može se javiti stranično (lateralno),anteriorno usled povrede i posteriorno u predelu korena nokta.

Spikulektomija je metoda sečenja spikula nokta skalpelom i odstranjivanja segmenta nokta koji urasta, a primenjuje se kod noktiju koji urastaju sagitalno.

Arkada metod je tretman koji momentalno otklanja bol, a u roku od nekoliko meseci omogućava kompletno izrastanje nokta. Nokat posle tretmana ima prirodan izgled.

 

Nokatna Psorijaza

Nokatnu psorijazu predstavlja širok spektar simptoma koji variraju po tipu i opasnosti. Može zahvatiti jedan ili sve nokte i u velikom broju slučajeva javlja se na rukama.Karakteristični znaci psorijaze na noktima su: oniholiza, koja je jasno ograničena ružičastom linijom usled zapaljenja nokatnog matriksa i jasno je uočljiva kroz nokatnu ploču. Psorijatične jame javljaju se duž čitave nokatne ploče i mogu biti različite dubine dok je subungvalna hiperkeratoza u velikom broju slučajeva prisutna na noktima stopala kao i splinter hemoragije koje su u obliku končića crne boje jasno vidljivih ispod nokatne ploče.

Psorijaza nije zarazna. Nije u potpunosti poznato kako se razvija psorijaza noktiju, ali je poznato da su promene aktivnije u prelaznom periodu (proleće i jesen). Javlja se kao posledica kombinacije genetskih (naslednih), imunoloških i faktora životne sredine.

Pacijentima sa nokatnom psorijazom treba odmah nakon dijagnoze skrenuti pažnju na izbegavanje trauma usled grickanja noktiju, nestručnog pedikira upotrebom nesterilnih instrumenata, agresivne obrade kutikule, kada postoji opasnost od nastanka bakterijske infekcije.

Tretman psorijaze noktiju uključuje različite invazivne i neinvazivne metode koje često mogu biti bolne i bez rezultata.

Tretmani primenjeni na noktima, koji uključuju steroide, salicilnu kiselinu, kalcipotriol ili tazaroten kao i lokalni tretmani koji se primenjuju na noktima često nisu efikasni.

Naša klinika nudi jedinstvene proizvode za lečenje Psorijaze, a to su Biogama i Biodelta u obliku masti i rastvora koji ne utiču samo na regeneraciju nokatne ploče već i na okolno tkivo bez ikakve opasnosti po zdravlje pacijenta.

Podološka obrada nokatne ploče

Podološka obrada nokatne ploče predstavlja zlatni standard u tretmanu oboljenja noktiju, a posebno gljivičnih infekcija. Aplikacija preparata na zadebljanu i izdeformisanu nokatnu ploču neće dati nikakve rezultate, makar se oni upotrebljavali godinama. Zato je podološka obrada nokatne ploče izuzetno važna i igra veliku ulogu u uspešnosti tretmana. Ovom procedurom uklanjaju se sve patološke nakupine sa nokatne ploče, a sama procedura je potpuno bezbolna, bez krvarenja, oštećenja lokalnog tkiva i štetnosti za pacijenta.Call Now Button