TINEA PEDIS-Gljivična infekcija na stopalu

Tinea pedis (atletsko stopalo) je dermatofitna infekcija stopala.

Tinea pedis je najčešća dermatofitoza jer vlaga usled znojenja nogu olakšava rast gljivica.

Tinea pedis se može pojaviti u bilo kojem od 4 klinička oblika ili u kombinaciji kao; akutna ulcerozna, vezikulobulozna, hronična hiperkeratotična i hronična intertriginozna.

Akutna ulcerozna tinea pedis (najčešće uzrokovana s T. mentagrophytes, var. interdigitale) tipično započinje u 3. i 4. prostoru među prstima i širi se do luka stopala. Ove promene među prstima su obično macerirane a rubovi im se ljušte. Česte su komplikacije sekundarna bakterijska infekcija, celulitis i limfangitis.

Interdigitalna tinea pedis ređe bukne u vezikulobulozni oblik, kod kojeg se na tabanima razvijaju vezikule koje se stapaju u bule. Uzroci nastanka su uska obuća i topla i vlazna sredina.

Hronična hiperkeratotična tinea pedis uzrokovana T. rubrum uzrokuje poseban izgled promena , u vidu ljuskanja i zadebljanja tabana koje se često širi preko rubova stopala u obliku “mokasine”. Diferencijalna dijagnoza obuhvata sterilnu maceraciju (hiperhidroza i uska obuća), kontaktni dermatitis (kasna reakcija preosetljivosti tipa IV na različite materijale u cipelama), nadražajni dermatitis i psorijazu.

Hronična intertriginozna tinea pedis se manifestuje ljuštenjem, eritemom i erozijom kože između i ispod prstiju, a najčešće zahvata poslednja 3 nožna prsta.

Call Now Button