ŠTA PODRAZUMEVA PRAVILNA NEGA NOKTIJU?

Pravilna nega noktiju podrazumeva higijenske mere,pravilno sečenje,adekvatnu obuću i zdravu ishranu.

Nokti na nogama seku se ravno,ne prekratko,uz blago zaobljavanje i oblikovanje rubova turpijom. Na taj način sprečava se urastanje nokatne ploče i formiranje zapaljenskog granuloma i povreda slojeva kože. Pri pregledu noktiju zapaža se promena boje,zadebljanje i deformacija nokatnih ploča,krvarenje i otok lokalnog mekog tkiva.

Važna mera prevencije je upotreba kvalitetne i komotne obuće koja ne remeti fiziološke odnose struktura stopala i ne oštećuje kožu i nokte (previše uzana,deformisana obuća,oštećenih rubova, sa pojačanim šavovima i rubovima).

Nega noktiju podrazumeva redovni pedikir koji može biti pedikir za zdrava stopala i nokte i specifičan,suvi medicinski pedikir. Suvi medicinski pedikir radi se u strogo kontrolisanim higijenskim uslovima i obavlja ga lekar  podolog. On se primenjuje kod osoba sa gljivičnom infekcijom ili drugim oboljenjima noktiju kao i kod osoba sa bolestima stopala.

Pedikir podrazumeva upotrebu sterilnih instrumenata, čišćenje hiperkeratoza, obradu zadebljalih nokatnih ploča, pravilno sečenje i obradu ivica noktiju, stavljanje zaštitnih hidratantnih krema.

Zdrava ishrana je važna i za zdravlje noktiju. Potrebna je ishrana bogata proteinima, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

Važan je unos vitamina E,B,C,D,H,cinka, kalcijuma, gvožđa koji omogućavaju normalan rast i doprinose očuvanju glatke i sjajne nokatne ploče.

Za savet i zdravlje Vaših noktiju i stopala obratite se Vašem lekaru podologu.

Call Now Button