Profesija utiče na zdravlje noktiju

Određena zanimanja povezana su dugim kontaktom sa vodom: sredstva za čišćenje, rukovanje hranom, domaćice, sanitarno osoblje i druge profesije takođe su izložene dugotrajnom dodiru ruku sa iritansima.

Samo 1/25 osoba, koje su izložene svakodnevnom kontaktu sa iritansima, nose zaštitne rukavice, iako se to preporučuje na etiketi proizvoda ili od strane poslodavca. Nadražujuće oštećenje kože i noktiju veće je ako je rastvor topao ili vruć, jer toplota potencira prodiranje u kožu i aktivnost hemikalija.

Kada se nokti koriste kao oruđe, kao što su, na primer, krojači, kuvari, kožni radnici i automehaničari. Osim profesionalnog izlaganja, oštećenje nokta uzrokovano je uobičajenim postupcima koji se često potcenjuju kao uzrok oštećenja: manikir, posebno DII (uradi sam), je čest uzrok paronihije, kao što može biti grickanje noktiju i žvakanje.

Manikir oštećuje nekoliko delova nokatne jedinice: nadogradnja noktiju i sečenje kutikula oštećuje proksimalni pregib nokta i donji matriks nokta.

Upotreba laka za nokte ili četkice na nokatnoj ploči da bi se to izgladilo izaziva krhkost nokta. Ako je potrebna upotreba laka za nokte i upotreba sredstava za uklanjanje laka, oštećuje se nokatna ploča jer postaje suva.

Plasiranje instrumenta ispod slobodne ivice nokta uzrokuje mehanička oštećenja pregiba nokta i izazivaju oniholizu.

Svi ovi ekološki i kozmetički uzroci oštećenja nokta često se javljaju zajedno i prilično su teški za potpuno izbegavanje: iz tih razloga, lomljivost noktiju, paronihija i oniholiza vrlo su teške za izlečenje.

Call Now Button