POJAČANO ZNOJENJE KOD DECE

Znojenje je normalno kod dece, posebno nakon napornih fizičkih aktivnosti u vlažnoj ili toploj sredini. Međutim, ako se vaše dete znoji više nego inače,to može biti alarm da postoji problem. Moguće je da dete pati od stanja zvanog hiperhidroza, vrsta zdravstvenog poremećaja koji pokreće prekomerno znojenje čak i pri normalnoj temperaturi.

Ovo stanje može uticati na ruke, stopala i pazuhe vašeg deteta. Osim što narušava svakodnevne aktivnosti vašeg deteta, ovo stanje je takođe izuzetno neprijatno. Deca koja imaju problem sa hiperhidrozom mogu se osećati toliko neprijatno da mogu da se distanciraju od društva usled neprijatnog mirisa nogu.

Vlažna sredina je glavni preduslov za nastanak gljivične infekcije. Može zahvatiti stopala, nokte i ruke.

Neprijatan miris nogu nikada nije posledica samo pojačanog znojenja već postojanja gljivične ili bakterijkse infekcije na stopalu.

Česta je pojava atletskog stopala (Tinea pedis) kod dece. Znoje se ruke i lice čak i kada temperatura nije previše visoka.

Odeca, carape i obuca može biti mokra usled hiperhidroze.

Preaktivne znojne žlezde izazivaju hiperhidrozu. Groznica, anksioznost ili fizička aktivnost normalni su uzroci hiperhidroze. Međutim, generalizovana hiperhidroza često je uzrokovana medicinskim stanjem.

Prema Verivell Health-u, neki od mogućih uzroka generalizovane hiperhidroze kod dece uključuju:

-Infekcije

-Hipertireoza

-Dijabetes

-Hipertenzija

-Kongestivna srčana insuficijencija

-Ostali hormonalni i metabolički poremećaji

-Neki lekovi

-Tretmani

Lečenje hiperhidroze je raznovrsno.

Neki od najčešćih načina tretmana su upotreba antiperspiranata, posebno sa aluminijum-hloridom,antimikotični puderi, adekvatna obuća.

Blaga električna struja prolazi kroz vodu u koju se stavlja noga deteta. Ovaj tretman je prilično efikasan, posebno za palmoplantarnu hiperhidrozu (stopala i ruke) i naziva se jontoforeza.Bezbolna je i traje samo 20 do 30 minuta.

Oralni antiholinergički lekovi su visoko efikasni u smanjenju znoj, jer isusuju organizam. Međutim, javljaju se nuspojave, koje uključuju zamagljen vid, suva usta i zadržavanje mokraće. Ako vaše dete uzima ovaj lek, neophodno je da ga stalno hidrirate.

Proveravajte stalno stanje nogu i obuće vašeg deteta kako biste sprečili pojavu komplikacija usled hiperhidroze.

Call Now Button