Grickanje Noktiju Uzrokuje Oštećenje Nokatne Ploče

Često je ponašanje kod dece i adolescenata, kod više od polovine dece školskog uzrasta, i uključeno je među opsesivno-kompulsivne poremećaje koji su učestali u tom dobu.

Deca i adolescenti najčešće grizu nokte kada su nervozni, u stresu, gladni ili kad se dosadjuju i oko 80% njih prekida ovu naviku oko 18.godine života.

Kada se vidi kod odraslih, onihofagija se obično javlja u trenucima stresa ili anksioznosti kao pokušaj smirivanja. Najčešće se gricka deo nokatne ploče koji se seče kratko i periungualno tkivo, uključujući bočne i proksimalne nabore nokta.

Znaci grickanja noktiju nastaju zbog mehaničkih i hemijskih oštećenja (zubi i pljuvačka). Kratki nokti sa oštećenjem nokatne ploče i okolnog tkiva. Trauma perungungalnog tkiva, rezultuje oštećenjem kože, pojavom rana i krvarenja.

Mehaničko oštećenje proksimalnog nabora nokta izazvanog zubima izaziva I oštećenje matriksa nokta što ima za posledicu pojavu Boovih linija i nepravilnosti na površini nokta i može izazvati aktiviranje melanocita matriksa nokta, proizvodnju melanina i pojavu uzdužne melanohije.

Mehanička trauma vrha nokta oštećuje kapilare, izaziva pojavu crnih tacaka I hematoma usled krvarenja.

Pored pojave brazdi, Boovih linija I krvarenja može se razviti I gljivična infekcija usled oštećenja nokatne ploče I prisustva vlage a takodje je česta pojava bakterijske infekcije I virusnih bradavica.

Primenjuju se različiti tretmani kao što je N-acetil cistein, plastični zavoji koji se stavljaju na nokatnu ploču, razne vrste lakova različitog ukusa.

Call Now Button