Efikasno rešenje problema kurijih očiju

Clavus ili kurje oko je hiperkeratotična tvorevina čiji je tvrdi vrh u obliku trna usmeren prema dubljim slojevima kože.Kurje oko ima oblik žulja koji nastaje zbog stalnog mehaničkog pritiska na meko tkivo ispod kojeg se nalazi tvrda podloga (kost). Na pritisak je bolan.

Žulj ili Klavus je ograničena i ovalna hiperkeratoza, sadrži u sredini jezgro od tvrdog keratina koje, prilikom pritiska izaziva bol. Javlja se na mestima ograničenog pritiska, naročito iznad koštanih prominencija(ispupčenja)na stopalima – dorzumi prstiju stopala i taban ispod glavica metatarzalnih kostiju.Kurije oko može biti meko i tvrdo.

“Meko kurje oko” je često macerirano i tipično je za prostor između četvrtog i petog prsta stopala priljubljenih u tesnoj obući.

Dijagnozu postavljamo na osnovu pregleda pacijenta. Uvek mora postojati središnji keratotični čep za dijagnozu klavusa i često se meša sa plantarnim bradavicama.

U Foot Center -dr Miloš Stanojević kurije oko i žuljevi se otklanjanju plazma laserom. Prilikom terapije formira se električni luk koji koaguliše krv pa procedura nije krvava.

Ovim tretmanom uklanjaju se samo ćelije koje treba odstraniti a ne i okolno, zdravo tkivo tako da je i rizik od stvaranja ožiljaka izuzetno mali.

Nakon procedure formira se krasta a za 5 dana neophodno je uraditi debridman tretiranog područija kako bi se sve dubinski očistilo.

Call Now Button