DERMATITIS NOKATNE PLOČE

Periungualni ili subbungualni ekcem može pratiti dermatitis ruku i nogu ili biti izolovan i nastati usled iritacije ili alergijske reakcije.

Najčešći uzroci uključuju profesionalne hemikalije, smole koje se koriste u kozmetici za nokte i lekovi.

Atopijski dermatitis može izazvati promene na noktima. Mogu biti prisutni subjektivni simptomi poput svraba i peckanja. U zavisnosti od dela nokta koji je zahvaćen mogu se javiti: zadebljanje dela nokatne ploče, listanje nokta,ljuštenje okolnog tkiva, ragade i oniholiza.

Alergijski kontaktni dermatitis može biti akutan, obično ga uzrokuju topični lekovi ili smole koje se koriste za kozmetiku noktiju ili imaju hronični tok.

Najčešće se pacijent javlja sa hroničnim ekcemom ruku i nogu i periungualne kože povezanim s oniholizom i blagom subungualnom hiperkeratozom. Pažljiva klinička istorija i alergološke probe obavezne su za otkrivanje odgovornih alergena.

U tretmanu ovakvih promena  Miloš Stanojević preporučuje aktivnu hidrataciju Arkada kremom kao i upotrebu Arkada seruma koji regenerišu okolno meko tkivo i nokatnu ploču,ragade zaceljuju a nokatna ploča se slepljuje za podlogu.

Call Now Button