svrab na stopalima

4 RAZLOGA SVRABA NA STOPALIMA

Svrab je jedan od najiritantnijih i najneprijatnijih simptoma, naročito kad se javi na tabanima stopala. Nekoliko razloga mogu da uzrokuju ovaj simptom, uključujući infekciju kože, kontakt sa iritansima ili alergenima.

1. Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je najčešći razlog za dosadni svrab stopala. Ovo stanje se javlja kad gljivice napadnu površinski sloj kože stopala i noktiju. Ovo zarazno oboljenje daje suvu kožu koja se ljušti i svrbi i javlja se na tabanima, stranični deo stopala i izmedju prstiju. Redje atletsko stopalo daje simptome crvenila i pljuskavce. Tretaman je obavezan a Bioduer je odlična opcija. Pitium oligandrum brzo i efikasno uništi gljivice na stopalima.
Gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo favoriziraju vlažna, tamna mesta kao što su tuševi, sale za trening i presvlačenje i svakako znojava stopala. Antifungalni puder je zbog toga značajan. Nošenje japanki, svoj peškir, i sušenje stopala isto tako pomažu u sprečavanju pojave infkecije.

2. Kontaktni dermatitis

Ako se naglo pojavi svrab na tabanima, može biti reakcija od novih cipela. Ovo stanje poznato kao kontaktni dermatit, je ustvari upala kože ili alergiska reakcija koja se razvija u direktnom kontaktu sa iritantnom supstancom. Obično su to hemijske supstance u materijalima koje se koriste za uloške , djon ili lepak koji fiksira uloške.
Svrab se obično izgubi kad se ukloni iritans, odnosno kada prekinete da nosite cipele koje provociraju reakciju. Ali ako se nastavi svrab obratite se doktoru podologu.

3. Tačkasta keratoliza

Ako pored svraba, postoji i neprijatan miris, onda je reč o tačkastoj keratolizi. To je površinska bakterijska infekcija tabana koja uzrokuje male površinske erozije kože. Konstantno znojava ili generalno mokra stopala su predisponirana za razvoj ove infekcije. Nošenje plastičnih ili gumenih papuča naročito pomaže u razvoju. Tretman uključuje antibiotik i održavanje suvih stopala. Čarape koje upijaju znoj, materijali cipela koji omogućavaju ventilaciju stopala, puder koji upija znoj su neophodne preventivne mere.

4. Sindrom znojavih stopala

To je često stanje kod dece i tinejdzera. Naizmeničan ciklus znojenja i sušenja kože oštećuje površinski sloj kože na tabanima i uzrokuje ovo neinfektivno stanje koje se karakteriše crvenilom, ljuštenjem i svrabom. Održavanje suvh stopala i korišćenje emolijentnih krema su ključni za tretman ovog sindroma, koji se izgubi oko puberteta.

Call Now Button