Bakterijska Infekcija Nokta

Nokti su izgrađeni od čvrstih, keratinizovanih ćelija koje se postepeno obnavljaju i mogu biti pogođene određenim zdravstvenim problemima. Jedan od znakova,a ujedno i najučestaliji znak ovog problema je promena boje noktiju.

Zelena boja nokta često je povezana s prisustvom bakterije Pseudomonas aeruginosa i pigmentima piocianina ili pioverdina koje proizvodi ova bakterija. Pseudomonas aeruginosa je bakterija koja može naseliti ranu na koži ili druge površine na telu i može izazvati različite infekcije, uključujući bakterijske infekcije noktiju.

Važno je napomenuti da sama zelena boja nokta nije bolest, već znak da nokat već može biti zahvaćen drugim stanjima kao što su oniholiza ili paronihija, i da je došlo do kolonizacije bakterije Pseudomonas aeruginosa. Ovakve infekcije noktiju često zahtevaju intervenciju podologa kako bi se bakterijska infekcija nokta suzbila.

Ako primetite zelenu boju nokta ili imate druge znakove infekcije noktiju, kontaktirajajte nas radi dijagnoze i odgovarajućeg lečenja kako biste izbegli komplikacije ili širenje infekcije. KONTAKT 

Vrhunski podolozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.
011 2430 754
+381 64 82 93 694
Коče Kapetana 35 BEOGRAD
Ponedeljak – Petak 10:00 – 18:00
Subota 10:00 – 15:00

Paronihija je  zapaljenje mekog tkiva oko proksimalnog dela nokta, često praćeno bolom, otokom, crvenilom i promenama u izgledu nokta. Postoje dva glavna oblika paronihije: akutna i hronična.

 • Akutna paronihija: Ovaj oblik paronihije obično pogađa samo jedan prst i karakteriše se brzim nastankom simptoma. Često je uzrokovana mikrotraumama ili povredama oko nokta, a bakterijske infekcije su često prisutne. Najčešći uzročnici akutne paronihije su bakterije poput Staphylococcus aureus i Streptococcus epidermidis.
 • Hronična paronihija: Hronična paronihija obično traje duže i može zahvatiti više prstiju. Ona često nastaje kao posledica ponavljajućih mikrotrauma ili ponavljajućih epizoda akutne paronihije. Takođe može biti povezana s faktorima kao što su često izlaganje vodi, rad u vlažnom okruženju, čest kontakt s iritantnim supstancama i drugim predisponirajućim faktorima.

Važno je  dijagnosticirati oblik paronihije i uzroke kako bi se sprovelo odgovarajuće lečenje i sprečile komplikacije.

Postoje različiti načini na koje bakterije mogu ući u područje oko nokta i izazvati infekciju:

 • Povreda nokta: povrede nokta ili okolnog tkiva mogu omogućiti bakterijama da uđu u ranu. Na primer, ako grebete, sečete ili zabadate nokat, to može biti put za bakterijsku infekciju nokta.
 •  Grickanje noktiju: Grickanje noktiju može oštetiti nokat i okolna tkiva, stvarajući priliku za ulazak bakterija.
 • Oštećeni nokti: Nokti koji su ispucani, okrhnuti ili na neki drugi način oštećeni mogu omogućiti bakterijama da uđu ispod nokta.
 • Vlažno okruženje: Dugotrajno izlaganje nokta vlažnom okruženju, kao što je nošenje mokrih rukavica ili dugotrajno izlaganje vodi, može omekšati nokat i kožu oko njega, čineći ih osetljivijima na infekcije.
 •  Osobe s oslabljenim imuitetom: Osobe koje imaju dijabetes ili druga zdravstvena stanja, mogu biti osetljivije na bakterijske infekcije noktiju. Oslabljeni imunitet može otežati telu da se bori protiv bakterija I drugih infekcija.  Kada bakterije uđu u tkiva oko nokta, mogu se brzo razmnožiti, uzrokujući upalu, crvenilo, oteklinu, bol, a ponekad i gnojni iscedak.

Simptomi bakterijske infekcije nokta, kao što su upala, crvenilo, oteklina, bol i gnojni iscedak, trebali bi se pažljivo pratiti, a kod prvih znakova infekcije, treba potražiti medicinsku pomoć kako bi se pravilno lečile i sprečile komplikacije.

Tretman paronihije i bakterijske infekcije nokta

Tretmani se mogu sprovoditi u različitim fazama, zavisno o težini problema i simptomima:

 • Rani tretman toplim oblogama i antibioticima: U početnoj fazi, kada primetite simptome paronihije, topli oblozi mogu pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju simptoma. Antibiotici se obično primenjuju kako bi se suzbila bakterijska infekcija nokta.
 • Preventivna upotreba Arkada seruma: Arkada serum može imati protektivnu ulogu u sprečavanju nastanka bakterijskih i gljivičnih infekcija noktiju. Ovo može biti korisno u prevenciji infekcija, posebno ako postoji veći rizik za njih.
 • Sanacija urastanja nokta: Ako je paronihija uzrokovana urastanjem nokta, nakon što se smanje inflamacija i infekcija, može biti potrebno obraditi urastli nokat. Arkada metoda i upotreba Arkada seruma mogu biti korisni u ovom koraku.
 • Tretman apscesa: Ako je došlo do stvaranja apscesa, tretman je složeniji i može uključivati otvaranje apscesa, drenažu gnoja, upotrebu antibiotika i dalje praćenje radi sprečavanja širenja infekcije.

Važno je da se tretman sprovodi pod nadzorom medicinskog stručnjaka, a sam tretman zavisi od ozbiljnosti infekcije i drugih faktora. U nekim slučajevima, možda će biti potrebna i hirurška intervencija kako bi se rešio problem. Nikada ne treba zanemarivati znakove infekcije noktiju i treba potražiti medicinsku pomoć kako bi se sprečile ozbiljnije komplikacije.

Call Now Button