ATLETSKO STOPALO (Tinea pedis)

Nastanak, Simptomi i Efikasan Tretman

Atletsko stopalo prouzrokuju različite gljivice koje pripadaju grupi dermatofita. 

Atletsko stopalo, ili Tinea Pedis, je često neprijatna i uporna gljivična infekcija koja može izazvati nelagodnost i frustraciju. Infekciju izazivaju različite vrste gljivica, pretežno dermatofiti, koje se razvijaju u vlažnim i zatvorenim sredinama, poput svlačionica, javnih bazena, tuševa, kupatila i sauna. Takođe, ove gljivice mogu naći positioned do vaših stopala preko obuće, kako nove, tako i stare. One se hrane keratinom, proteinom koji se nalazi u koži, noktima i kosi.

Atletsko stopalo se može prenositi direktnim kontaktom sa inficiranom površinom ili putem čestica kože koje ostaju na peškirima, obući ili podu. Hodanje bosim stopalima u zaraženim područjima dodatno povećava rizik od infekcije.

Ova infekcija može se manifestovati na nekoliko različitih načina:

  • Blaga forma: Očituje se kao uporna iritacija između prstiju, posebno između četvrtog i petog prsta. Kako bolest napreduje, koža postaje mekša, upaljena i počinje da se ljušti.
  • Ulcerativno atletsko stopalo: Koža postaje ozbiljno pogođena, razvijaju se velike pukotine, što olakšava nastanak bakterijskih infekcija. Ovo može dovesti do neprijatnog mirisa i širenja infekcije na druge delove stopala.
  • Mokasinsko stopalo: Izraženo crvenilo na donjem segmentu stopala koje se proteže u obliku mokasina.
  • Inflamatorni ili vezikularni tip: Ovde se pojavljuju serije ispupčenja i brazdi na donjem delu stopala, često u metatarzalnom regionu. Intenzivan svrab i manje perutanje kože su karakteristični simptomi ovog tipa.

    Ova vrsta gljivične infekcije može biti uporna i izazvati nelagodnosti tokom dužeg vremenskog perioda. Iako infekcija može i spontano da se povuče, često se vraća. Neprijatan miris stopala može biti prisutan, dodatno otežavajući pacijentima svakodnevni život.

Efikasan Tretman i Prevencija

Neki jednostavni koraci i preventivne mere mogu vam pomoći da upravljate atletskim stopalom:

Nošenje obuće sa otvorenim prstima, kad god je to moguće.
Redovno menjanje čarapa i obuće tokom dana.
Upotreba pudera na stopalima i između prstiju kako bi se apsorbovala vlaga i sprečio neprijatan miris.
Izbegavanje uskih i neudobnih cipela.

Međutim, za potpuno izlečenje i efikasan tretman atletskog stopala, potreban je sveobuhvatan pristup i primena odgovarajućih terapija. Korišćenje proverenih i dokazanih proizvoda za tretman atletskog stopala može napokon iskoreniti infekciju zauvek. Vaše stopalo zaslužuje da bude zdravo, udobno i bez neprijatnih simptoma, i uz pravilnu negu i tretman, to je moguće postići.

Vrhunski podolozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.

011 2430 754
+381 64 82 93 694

 Коče Kapetana 35 BEOGRAD

Ponedeljak – Petak 10:00 – 18:00

Subota 10:00 – 15:00

Call Now Button